Drakbåtsfestivaler i Sverige

3 mars, 2020 at 16:39

Att paddla drakbåt är ett fenomen från Kina, men även i Sverige kan vi besöka eller ta del av drakbåtstävlingar runt om i landet. Ofta sker det vid högtider som Valborg eller när studenterna börjar sitt nya studieår i universitetsstäder, men även några mindre städer har lagt till med denna roliga tradition. Drakbåtsfestivaler har blivit rena folkfesten!

Drakbåtsfestivalen i Örebro

För att göra reklam för kanotsporten och samtidigt festa och hedra Qu Yuan – den kinesiske poeten som är anledningen till att drakbåtspaddlingen blivit så populär, har Örebro: en Drakbåtsfestival i slutet på augusti varje år. Antalet lag som anmäler sig varierar men har man lyckan med sig kan ca 50 lag tävla om titeln. Tyvärr har intresset sjunkit med tiden angående paddlingen, dock är det fullt ös i parken efteråt. Själva festen håller till i Stadsparken där man sjunger, dansar, äter och dricker öl i öltält – lite som Oktoberfest.

Att paddla drakbåt innebär inte bara att komma först över mållinjen utan också om vilket lag som drar hem priset för snyggaste drakbåt. I Örebro vill man även att deltagarna ska klä ut sig så kombinera gärna tuffa friluftskläder med lite drakbåtsanda!

Drakbåtsfestival för företag i Sundsvall

Om du vill göra något extra för företaget eller samla alla medarbetare till en sjusärdeles fest, kan du och de andra åka till Sundsvall och paddla drakbåt där. Tävlingen riktar alltså främst in sig på företag som vill ha kul ihop och kanske även mingla lite efteråt. Man kan med andra ord säga att det är en perfekt kick-off när sommaren är slut och att det till och med räknas som Norrlands största. I mitten av augusti sker denna tillställning.

Stadsfest med drakbåtar i Linköping

Under augusti månad har det alltid varit folkfest i Linköping där studenter och företag samlas för att ha kul. På Stångån sker sedan en drakbåtstävling där många själar hamnar i vattnet. Numera heter hela festligheten Stadsfesten men man har ändå hållit på traditionerna att paddla drakbåtar på ån. Båtarna är ofta helt hemmagjorda och vissa ser inte mycket ut för världen. Dock är det ett trevligt evenemang som man hoppas kunna fortsätta med.

Drakbåtarna på Eskilstunaån

En av de största sensommarevenemangen som involverar drakbåtar och galna rodd, är Drakbåtsfesten på Eskilstunaån i början på augusti varje år. Den pågår lördag och söndag och man kan anmäla sig på nätet via Evenemangskollen och Drakbåtsfesten 2020. Denna rodd håller på hela dagen och ända fram till 02:00 på söndag morgon för dem som kanske inte lyckas komma i mål under kvällen. En och annan öl kan ju också bidra med sen ankomst och det är ofta som de fina drakbåtarna ser en aning skröpliga ut framåt småtimmarna. Häng med och ro!