Anordna en drakfestival!

20 februari, 2019 at 00:47

Drakar är onekligen populära, särskilt genom roliga filmer som ”Draktränaren”, och också då de ofta dyker upp i fantasyböcker, film- och tv-serier. Det är något speciellt med drakar. De är både kraftfulla, men samtidigt lite klumpigt charmiga. Och skulle en drake vilja vara social med an annan varelse, som en människa, då blir människan rädd. I Kina är drakar en del av kulturen, medan vi i Europa också har drakar, som Loch Nessmonstret och Storsjöodjuret, men de är inte del av vår kultur på samma sätt. Om du tycker om drakar och längtar efter att göra något lite crazy, så kan du anordna en drakfestival och tävla i kostymer och paddla drakbåt!

Planeringen

Om du beslutar dig för att anordna en drakfestival kommer du garanterat få roligt. Det första som du behöver göra att hitta vänner att anordna den med. Du kommer att bli förvånad över hur många som faktiskt skulle tycka att det vore kul med något annorlunda. Om du inte hittar några i din egen vänskapskrets, kan du leta efter intresserade på forum.

Vem ska festivalen vända sig till? Om ni anordnar en drakfestival för alla ålder så kommer ni få mycket besökare genom att barn kommer vilja vara med. Om ni samtidigt vill att festival blir lite seriös, så kan ni ha inslag där bara vuxna får delta eller dela upp alla tävlingar i barn-, tonår- och vuxenklasser.

Ni behöver hitta en bra plats med stor yta och vid vatten, antingen en sjö eller älv. Ett tips kan vara att höra med en campingplats om ni ska anordna den tillsammans – då får campingplatsen reklam och besökare, och festivalen får en bra plats att vara på med bekvämligheter som toalett och kök.

Tävlingar

Självklart blir det mycket fokus på utklädnad under drakfestivalen. Ni bör inte ha utklädnadstvång, men flera olika drakklasser med utklädnad. Ni kan också tipsa era besökare att gå in på partykungen.se där det finns allt för fester, alla hjärtans dag och maskerader.

För att skapa spänning på festivalen bör ni ha en tävling i att paddla drakbåt. Antingen kan ni själva erbjuda utsmyckade båtar och kanoter som olika lag får tävla i, eller så ska lagen ha tillverkat egna båtar. Om de ska ha tillverkat egna drakbåtar och kanoter – alltså klätt ut farkosten till en drake – så kan ni också ha en tävling i snyggaste drakfarkost. Då kan lagen besluta om de vill satsa på att paddla snabbt eller lite långsammare, men vara draksnygga!

Ni kan hitta på maträtter som drakkorv, drakhamburgare och försöka ha draktema på allt. Eftersom många drakar kan spruta eld, så bör ni ha någon slags ljusshow på kvällen. Det kan räcka med att åka längst sjön eller älven på drakbåtarna med facklor – enkel, men en effektfull show där deltagarna också kan delta. Lycka till!