Båt i fokus

22 juni, 2016 at 17:09

svenska drakbåtslandslaget har nått och når stora framgångar inom drakbåtstävlingar av olika slag. Landslaget har sedan år 2010 tagit medaljer i så gott som alla klasser, vilket är en riktig prestation. Eftersom drakbåtspaddling är en relativt ny sport i Sverige har den inte nått en stor publik inom landet ännu. Detta kompenseras genom att gemenskapen inom drakbåtskulturen är stor ut över landsgränserna, så att de olika lagen över hela världen stödjer varandra i den gemensamma strävan efter att få sporten att växa. Tack vare en avsevärd mängd eldsjälars stora engagemang ser detta ut att lyckas.

Festivaler till drakbåtens ära

1200px-BKK_2010bDe klubbar som satsar på drakbåtsträning ser ut att ligga rätt i tiden. Med samma rytm, som de tilltagande medaljerna på svensk sida inom mästerskapen, tilltar intresset för drakbåtstävlingar igen. Dessa hade annars sin storhetstid i Sverige på 90-talet, när det på många ställen i landet arrangerades festivaler med just drakbåtstävlingarna som huvudattraktion. Sedan krympte intresset ju fler år 2000-talet fick på nacken, men det verkar växa till sig igen nu. Visst finns det många möjligheter för båtägare att utöva sport och fritidsaktiviteter med sina båtar, men för den som äger en drakbåt är aktiviteterna lite extra spännande. Drakbåtarna har nämligen även en estetisk uppgift, förutom att de är sportändamål, och anledningen till att intresset för dem ledde till festivaler för ett tjugotal år sedan hade säkert att göra med deras fantasieggande utseende. Ett drakhuvud fram och en draksvans bak, dekoration lite här och var och ofta målad i färgsprakande färger – inte undra på att den här skapelsen uppmuntrar till festival!

Paddling av olika slag i Sverige

Svenska drakbåtsförbundet är en av de många mindre förbund som är med i Svenska kanotförbundet. Att paddla kanot och kajak är en sport- och fritidsaktivitet som är mycket utbredd i Sverige. Det krävs inga större förkunskaper för att kliva i en kanot och prova på att paddla. Båtvett är det emellertid nödvändigt att ta med sig i bagaget. Kanske är paddling av den anledningen så populär, i motsats till segling, som ser ett krympande intresse bland unga idag. Att paddla kanot behöver dessutom inte vara så dyrt, vilket gör det till en typ av sport som de flesta kan utöva. För båtklubbar och föreningar som äger kanoter gäller en sak, Välj rätt båtförsäkring, eftersom kanoter och kajaker är begärligt stöldgods. En drakbåt kan bli knivigare att stjäla och sälja vidare då det inte finns så stora mängder av dem i landet. Dessutom är de mycket uppseendeväckande och ofta individuellt gestaltade. För den som letar efter ännu en anledning att investera i en drakbåt, eller att börja träna att paddla i en, så är kanske den något mindre stöldrisken ytterligare ett faktum som uppmuntrar.