Besöka Kina under en Duanwu festival

12 januari, 2018 at 10:44

Har du planer på att resa till Kina? Ett tips är då att göra det under våren eller sommaren. Eftersom kineserna gärna firar sina helgdagar både stort och mycket och det är under våren som många av dem infaller har du chans att uppleva flera av dem. Drakbåtsfestivalen eller Duanwu är en av de största festivalerna och den firas den femte dagen i den femte månaden Det är en fantastisk upplevelse att vara med om den men du måste dock ha lite koll på den kinesiska almanackan eftersom deras år inte räknas på samma sätt som vårt. Därför infaller drakbåtsfestivalen vanligtvis i juni. Duanw firas till minnet av en ämbetsman som var mycket populär i provinsen Chu. Under festivalen anordnas drakbåtstävlingar och det bjuds på traditionella dumplings som är pyramidformade paket av bambublad fyllda med ris. Dessa kan innehålla andra fyllningar tillsammans med riset och de kokas i flera timmar.

Att tänka på inför resan till Kina

När du ska resa till ett land utanför Europa bör du alltid ta reda på om det är något speciellt man ska tänka på. Mycket information kan du hitta på UD:s reseinformation vad gäller säkerheten, in- och utresebestämmelser samt hälso- och sjukvård. För att resan ska bli så lyckad som möjligt är det bra att vara beredd på olika saker så att det inte kommer som en överraskning. Vad gäller upplevelser och att läsa på om traditioner och liknande kan du hitta en hel del på nätet. Många erfarna resenärer berättar om sina resor via bloggar till exempel. Räkna inte med att alla kineser talar engelska. Det gäller speciellt äldre personer och på landsbygden eller i små städer. Därför kan det vara bra att ha med en parlör eller liknande med olika fraser eller ord som du kan tänkas behöva. Kineser är i allmänhet hjälpsamma så om de bara förstår vad du menar hjälper de dig gärna. Kontokort går bra att använda på många ställen i de större städerna men se till att ha kontanter för i mindre butiker och på landsbygden är det inte lika vanligt med kortbetalning.

Boka boende i Kina

Om du reser på egen hand och själv ska boka hotell finns många bra bokningssajter. Det gäller dock att se upp lite grand när du bokar. Här hemma sägs det att man bör göra en obligatorisk ventilationskontroll åtminstone en gång om året. Då reglerna är lite mer töjbara i andra länder finns det en fara vid användandet av aircondition. Det finns ställen där folk har insjuknat i legionella av just luftkonditionering som inte har gjorts ren ordentligt och här spelar förstår ventilationen i rummet en stor roll. När du bokar en paketresa har du researrangören som kontrollerar boendet och är det några problem kan du kontakta dem. Reser du själv och vill bo på landsbygden kan det vara svårt att hitta boende eftersom det är förbjudet för kineser att hyra ut till utlänningar utan ett speciellt tillstånd. Därför är många av skyltarna till enkla boenden skrivna på kinesiska. Detta är ännu en anledning till att ha en parlör med kinesiska fraser för att få vara med om speciella upplevelser.