Drakbåt

7 oktober, 2019 at 03:26

Att paddla drakbåt är kanske inte det första man tänker på när man hör ordet båt. Anledningen till att man säger paddla drakbåt är för att det är precis det man gör. Drakbåten är en kanotliknande båt och båtens besättning använder sig av paddlar för att få båten att åka framåt. Dessa båtar finns i olika storlekar och namnges efter hur många besättningsmän båten tar. Den minsta drakbåten har en besättning på 8 personer medans den största har en besättning på 120 personer. På de större båtarna sitter de som paddlar två och två i bredd.

När det kommer till att tävla med en drakbåt används båtar för från 10 besättningsmän till 20 besättningsmän. De båtar som håller mer än 8 man i sin besättning har ofta även en styrman och även en takthållare. Styrman och takthållare motiverar sin besättning att paddla vidare och att hålla igång takten.

På de stora mästerskapen finns det olika klasser. Dessa brukar vara herr, dam och mixed-klasser. I Mixed-klasserna ska det finnas minst 8 paddlare av vardera kön i en 20- manna båt och minst 4 personer av vardera kön i en 10-manna båt. När det kommer till styrman och takthållare kan dessa vara både damer och herrar. Det finns mästerskap såväl som landslag.

Varför heter dessa båtar just drakbåtar kan man ju fråga sig? Namnet drakbåt kommer från att båtarna smyckas just med ett drakhuvud, en draksvans och diverse dekor. I Kina anses draken vara den kraftfullaste varelsen och sägs föra både tur och framgång med sig.

Legenden säger att det fanns en politiker i det kinesiska kungadömet Chu för över 2000 år sedan. Hans namn var Qu Yuan och han var mycket omtyckt eftersom att han var hederlig och folkkär till skillnad från den ohederliga makteliten. Av denna anledning bannades Qu Yuan och kungadömet erövrades. Qu Yuan försörjde sig som kringvandrande poet men bestämde sig för att ta sitt liv genom att dränka sig i floden Mi Lo. Lokala fiskare försökte rädda hans liv men det var för sent. För att förhindra djur från att äta av Qu Yuans kropp slog fiskarmännen med något som liknade paddlar i vattnet och på trummor för att göra oväsen. Den årliga drakbåtsfestivalen anordnas årligen till minne av Qu Yuan och för att hedra hans minne.

Även i Sverige tävlar man i drakbåtsrace i flera olika städer. Det finns tävlingar bland annat i Göteborg, Stockholm, Skellefteå och Karlskrona för att nämna några. Även drakbåtsfestivalen i Eskilstuna är välbesökt och där kan olika lag göra upp om titeln som segrare. Här poängsätts inte bara laget som är snabbast utan även det lag som förhöjer tävlingen i form av roligt uppträdande eller ett underhållande val av kläder. Vad som är vinst inför nästa år är inte klart ännu, men vem vet? Det kanske blir en Betesputsare eller något annat skojigt!