Drakbåtens ursprung
Sedan år 2000, när EM hölls i Malmö, har sporten drakbåt i Sverige sett en växande skara utövare. Det svenska drakbåtslandslaget har dock funnits längre än så och har tävlat internationellt sedan år 1990. Det finns egentligen bara tre klubbar i landet som tränar och tävlar aktivt i drakbåt, nämligen kanot- och kajakklubbar i Karlskrona, Malmö och Stockholm. Drakbåtar finns det av olika storlekar, men den vanligaste varianten i tävlingssammanhang är båtar med plats för mellan tio och tjugo paddlare. Kännetecknande för en drakbåt är att den är smyckad med just ett drakhuvud.
Storlek och tävlingsklasser
Drakbåtar varierar enormt i storlek. Den allra minsta drakbåten har en besättning på åtta personer, medan de allra största rymmer 120 paddlare. På de mindre båtarna sitter personerna uppradade, den ena bakom den andra, medan paddlarna placeras två och två i bredd på de större båtarna. När det ryms över åtta personer på en drakbåt brukar en styrman och en takthållare få vara med på seglatsen. Paddling är en sport som kan vara påfrestande för rygg och bål. Den som tävlar regelmässigt bör också träna ofta och se till att stärka ryggen med andra typer av övningar än paddling mellan passen. En bra idé är detta: besök en kiropraktor Stockholm vid skador från drakbåtstävlingar, då en sådan erbjuder effektiv hjälp. Tävlingar i drakbåt finns det i olika klasser. Dam, mixade klasser och herr/open är de vanligaste förekommande i större mästerskap, medan det i mindre sammanhang är vanligt även med ungdoms-, junior- och seniorklasser.
Historien bakom drakbåten
Den som betraktar en drakbåt misstänker nog att det finns en historia bakom den. Drakhuvudet framtill och draksvansen baktill ger den en estetisk prägel som lutar åt det kinesiska hållet, och det är just i Kina som denna typ av båt har sina rötter. Legenden som lagt grunden för drakbåtstraditionen är den om Qu Yuan, en politiker i Kina för mer än 2000 år sedan. Denne var en rättskaffens man, men blev förvisad från kungadömet och dränkte sig i floden Mi Lo. Fiskarna i närheten paddlade med sina båtar för att rädda mannen men lyckades inte. De slog med paddlarna mot vattnet och trummade för att skrämma bort fiskarna så de inte skulle äta upp kroppen. Ännu idag lever drakbåtstraditionen med utsmyckning och trummande kvar i Kina. Det är när båten blir flyktmedel, som för många människor under flyktingströmmarna över Medelhavet till Europa, som man hoppas på att den som fartyg antar samma egenskaper som draken sägs ha i Kina. Draken sägs vara en kraftfull varelse, som ger framgång och tur, och av den anledningen är den integrerad på drakbåtarna.