Drakbåtsfestival och paddla drakbåt

18 juli, 2019 at 08:55

Har du någonsin hört om festivalen Tuen Ng i Hong Kong? Detta är världens största festival då man paddlar drakbåt.

Drakbåt är en kanotliknande båt, men är längre och väldigt smal. Båten förs fram i vattnet med hjälp av att besättningen paddlar med lösa enbladiga paddlar. Båtarna kommer i olika storlekar och storleken styr hur stor besättningen måste vara. Ofta är det åtta personer som paddlar, men andra båtar har upp till 120 personer. Båtarna med stor besättning är mycket bredare och i dessa båtar sitter besättningen två och två i bredd.

Båten kallas just drakbåt eftersom den traditionsenligt utsmyckas med drakhuvud, draksvans och drakliknande dekor. Fenomenet drakbåt uppkom i Kina och är nära sammankopplat med en gammal kinesiskt tradition av festligheter som historiskt inträffar i nära anslutning till sommarsolståndet. I Kina anses draken vara kopplad till kraft, tur och framgång. I södra centrala Kina pågick drakbåtsracing redan för 2500 år sedan. Dessa tävlingar hade viktiga ceremoniella och rituella drag och händelser. Den största internationella drakbåtsfestivalen hålls i dag i Hong Kong och heter Tuen Ng. Utöver att man paddlar drakbåt äter man även enligt tradition en maträtt som kallas zongzi och dricker ett speciellt vin.

Tävlingar i drakbåt sker dock världen över, inte bara i Kina. Under de internationella tävlingarna använder man båtar som har en besättning som är antingen 10 eller 20 personer. Ifall det är en besättning med 20 personer, så är det inte bara paddlare utan även en styrman och en takthållare. Dessa två personer ser till att alla paddlar i takt och att båten går i den riktning den ska.

Det finns även tävlingar i Sverige. Man kallar båtarna för ”dragon boats”, eftersom de ofta skiljer sig från de drakbåtar som används vid festivaler eller festligheter. För den som är intresserad av att paddla drakbåt och starta ett tävlingslag finns det vissa saker som är bra att tänka på. Först och främst, vilken båt är du intresserad av att köpa och var kan du inhandla den? Hur stor budget har du för inköp av båt? Allt som allt blir det dyrt med utrustning, vilket kan påverka om det är en större eller mindre båt som ska användas. Många företag erbjuder idag avbetalningar eller uppdelningar av fakturor, som capcito.com, om man inte har hela summan till att börja med. Annars kan såklart båten även köpas som en investering tillsammans med alla andra som ska vara med i laget. Innan du köper din båt ska du även kolla att den uppfyller de bestämmelser som de internationella tävlingsorganen International Dragon Boat Federation (IDBF) och International Canoe Federation säger att båtar ska ha som ska tävla internationellt. Slutligen kan det även vara bra att fundera på vilka lopp båten ska tävla i.