Drakbåtspaddling
Enligt webbplatsen kanot.com kan drakbåtspaddling i Sverige numera delas upp i tre olika verksamhetsgrenar. De nämner i första hand tävlingsverksamhet, i andra hand träningsverksamhet och sistnämnd är festival/eventverksamhet.
Sporten
Tävlingar i drakroddspaddling är uppdelad i olika klasser. Man tävlar i dam-, herr/open- och mixedklasser. Vid tävling på kortare distanser sker de på raksträckor. Till kortare distanser räknas 200/250 meter, 500 meter och 1000 meter. De längre distanserna, långloppen som är 2000 meter eller längre, går av stapeln på så kallade bojade ovala banor. Att lyckas ta kurvorna kan ledda till viss spänning hos både de tävlande och hos åskådarna. Numera finns det i tävlingssammanhang både tiomanna- och tjugomannabåtar. Då antalet paddlare är fler än åtta till antalet, tillkommer det till besättningen även en styrman och en takthållare som slår takten på en trumma.
Sverige framgångsrikt
Sverige har nått flera framgångar i internationella mästerskap. I EM, VM och World Games har Sveriges landslag har tagit medaljer. De är fördelade på såväl herr- som dam- och mixedsidan. Man har tagit allt från brons till guld. Senast det begav sig tog Sverige medalj i ett internationellt mästerskap var i 2012 års VM i Milano, Italien. Herrarna tog silver i tiomannaklassen över 2000 meter och damerna tog sina bronsmedaljer i sin tiomannaklass, på både 200 meter och 2000 meter.
Säsongen 2013
Under 2013 satsade Sverige på U24-klassen under VM i Szeged i Ungern. Det var med ett tjugomannalag i mixed-klassen som Sverige deltog i mästerskapet. Satsningen gick hem. Inte nog med att Sverige tog ett historiskt silver på 1000 meter och brons på 500 meter, Sverige avslutade den sista dagen på 200 meter med att ta Sveriges första VM-guld någonsin i drakbåt. Guldet tog man hem i tiomanna open/herr U24. På så sätt gjordes svensk idrottshistoria, på bästa sätt.
Klubbtävlingar
Självklart behövs det träning och åter träning, både till vardags och i mästerskapstävlingar för att få fram de allra bästa paddlarna. I Sverige är det Örnsbergs KS i Stockholm, Malmö kanotklubb och KK Eskimå i Karlskrona som tävlar aktivt. Som nämnts tidigare arrangeras det EM och VM för klubblag. Förekommer också en traditionell Pingstcup i Hannover, Tyskland. Vid större tävlingar och mästerskap kan det vara bra för både tävlingsledningen och de tävlande att hyra komradio.
Träning
Drakbåtspaddling en rolig träningsform även för nybörjaren. Man kan få delta och träna med erfarna paddlare direkt. Fast man bör känna till att drakbåt är en tuff och krävande träningsform. Den ställer stora krav på utövaren. Man bör vara uthållig, ha god fysik, kunna hålla fokus, ha en god koordinationsförmåga och ha en bra taktkänsla.