Tuen Ng Festivalen

17 januari, 2015 at 12:15

Drakbåtsfestivalen har traditionellt firats på den femte dagen i den femte månen, vilket motsvarar början av juni månad. Festivalen har varit en tradition som tog sin början för omkring 2 500 år sedan.

Legenden om Chu Yuan
Ursprunget till festivalen är enligt en legend om en politikers tragiska öde. I det kinesiska gamla kungariket Ch’u, levde en politiker vid namn Chu Yuan. Den här händelsen inträdde under tiden då det var strider mellan staterna, under åren 403-211 före vår tid. På grund av att Chu Yuan var både ärlig och folklig, var han mycket populär bland befolkningen. Makteliten var korrumperad. De tyckte inte om att Chu Yuan fick tillträde till kungen och gav visa råd till honom. Råd som gagnade folket. Det fanns gott om andra, avundsjuka, rådgivare vid hovet. De såg till att Chu Yuan hamnade i onåd hos kungen Chu. Chu Yuan förvisades. Då kungen inte längre fick goda råd av Chu Yuan, hade han inte längre turen på sin sida. Det ledde till att konungariket Chu förlorade kriget och erövrades, liksom andra kungariken, av grannlandet Qin. Chu Yuan hade drivit omkring och försörjt sig som poet. För att uttrycka sin oro för den gamla härskaren skrev Chu Yuan en dikt som heter Li Sao. Dikten retade den nye kungen som ville sända Chu Yuan i exil. Istället för att tvingas i exil valde Chu Yuan att ta livet av sig. Han valde att dränka sig i floden Mi Lo, som ligger i dagens Hunanprovins. Chu Yuan dog enligt vad som sägs år 288 före vår tid. Fiskarna på orten skyndade till och försökte rädda Chu Yuans liv, dock var insatsen förgäves. För att skona Chu Yuans kropp från att bli uppäten av fiskar, skrämde de dels onda andar och dels slog de med paddlar på vattnet och de slog på trummor fiskarna.

Dragon boats

 

Drakbåtsfestivalerna till Chu Yuan minne
Dagens drakbåtsfestivaler och tävlingar symboliserar de lokala fiskarnas fåfänga försök att rädda Chu Yuans liv. För att hedra minnet av händelsen anordnades sedan dess årliga drakbåtstävlingar i hela Kina. En tradition som spridits över hela världen, i form av drakroddsfestivaler.