Varför du inte ska träna när du är sjuk

2 november, 2016 at 11:30

Det är ett evigt gissel, det där, att bli sjuk precis innan man ska ut och springa sin vanliga löprunda eller vara med på barnens fotbollsträning. Många tänker att det säkert inte är så farligt att jogga försiktigt eller att vara ute en liten stund, men faktum är att det kan bli mycket värre om du inte genast vilar och uppsöker läkare.

Ta förkylning på allvar

Red kayak in the foggy river. Winter kayaking in Danube river

En stor risk med att vara ute och röra på sig och att anstränga sig även om man bara känner sig lite krasslig, är att man kan råka dra på sig hjärtmuskelinflammation som orsakas av vanligt förkylningsvirus. Det är alltså väldigt lätt att få, men jobbigt att ha och att bli av med. En annan sak du ska tänka på är att inte dra med dig smittan till sina kompisar på träningen, vilket är väldigt lätt. Detta är vanligt att barn råkar göra, det vill säga att ett barn råkar smitta hela klassen eller hela fotbollslaget med till exempel vattkoppor, som i sin tur smittar sina syskon som smittar sina klasskamrater. Detta är inte unikt för barn utan stämmer självklart även för vuxna. Det är därför bäst att alltid stanna hemma från träning och andra aktiviteter som kan vara ansträngande för din kropp när du känner dig lite sjuk. När du har feber ska du absolut inte vara ute, men det gäller även för mildare former av förkylning.

Tänk efter före
Nu kanske du tänker att båtsport är perfekt därför att du kan vara ute i vilket skick som helst. Tänk igen. När du utsätter din kropp för köld, vind eller genom att bara vara blöt, är detta lika ansträngande för den som att ha en förkylning. När du är förkyld eller sjuk på annat sätt har kroppen nedsatt immunförsvar och kan inte ta hand om de vanliga funktionerna som den ser till, som exempelvis uppvärmning. Om du blir kall när du är sjuk kan det helt enkelt leda till att du blir ännu sämre, eller inte blir frisk på väldigt länge, och det finns ju få saker som är mer irriterande är att vara lite sjuk i flera veckor. Det är alltså bäst att låta båten eller kajaken vila på land tills du har tillfrisknat och känner dig helt bra igen.