Drakbåts-VM

23 december, 2015 at 17:28

Har du någonsin besökt ett evenemang där man tävlar i drakbåt? Det är en spännande sport som funnit under många år. Själva drakbåten skapades i Asien och användes för transport. De mer moderna varianterna används mer för att tävla och är gjorda i andra material. Om du fastnat för drakbåtar och vill ta en närmare titt på det absoluta toppskiktet rekommenderas det att du tittar närmare på drakbåts-VM. Tävlingen har körts vartannat år sedan 1995 och anordnas av The International Dragon Boat Federation (IDBF). Både Hong Kong, Kapstaden och Rom har varit värdstäder.

Vad består ett drakbåtslag av?

När man tävlar i drakbåt så är man del av ett stort lag. Det vanligaste är att man är 22 personer i båten, varav 20 paddlar och en person står längst fram och trummar. I akten sitter en person och styr båten. Drakbåtar varierar dock i storlek och antalet människor förändras i takt med hur många som får plats. Det är inte ovanligt att se mindre båtar med tio paddlare eller de stora och mer traditionella drakbåtarna som kan bära uppemot 50 paddlare. Vad är då trummisens roll? Man brukar referera till trummisen som båtens ”hjärtslag”. Hen står vänd mot paddlarna och kan med sina rytmiska slag öka eller sänka takten. Han ser även till att hålla laget motiverade och ropar ut eventuella åtgärder. Det är lätt att tro att trummisen inte är en väsentlig del av laget eller en atlet. Han ligger dock inte i något badkar och slappar, han tränar lika hårt som resten av laget och är både lagets hjärta och hjärna.

Drakbåts-VM och andra tävlingar

Även svenska kanotförbundet sysslar med drakbåt och är del av European Dragon Boat Federation (EDBF). Både EDBF och Asian Dragon Boat Federation (ADBF) anordnar sina egna tävlingar där topplagen tävlar om både ära och berömmelse. Sporten får mest uppmärksamhet ifrån de asiatiska länderna och det är också vanligt att drakbåtar är med i andra evenemang. Bland annat är de ofta del av parader och nyårsfirande i exempelvis Phnom Penh i Kambodja eller Yueyang i Kina. Det finns även en populär festival som anordnas årligen, Tuen Ng-festivalen. I Sverige tåls det att se om sporten kommer öka sin popularitet och bli en lika stor del av svensk kultur som det är i stora delar av Asien. I dagsläget finns det tre klubbar som tävlar i drakbåt: Örnsbergs kanotklubb i Stockholm, Malmö kanot klubb och Kajakklubben Eskimå från Karlskrona. Allt som allt finns det ett hundratals drakbåts-entusiaster över hela vårt avlånga land.